Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Η Ευρώπη είναι από τις πιο αναπτυγμένες τεχνολογικά περιοχές της Γης.

Και αυτό συμβαίνει γιατί:

  • εφαρμόζονται νέοι τρόποι καταπολέμησης ασθενειών σε ζώα και φυτά
  • αυξάνονται ολοένα και περισσότερο η ποσότητα παραγόμενων προϊόντων
  • ελαχιστοποιείται ο χρόνος παραγωγής των αγαθών
  • βελτιώνεται η παροχή υπηρεσιών

Για την παραγωγή ορισμένων προϊόντων η τεχνολογία επεμβαίνει και δημιουργεί έντονο προβληματισμό με γνωστές αλλά και άγνωστες συνέπειες.
Τέτοια προϊόντα είναι τα μεταλλαγμένα.

Μεταλλαγμένα ή αλλιώς γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί είναι οι οργανισμοί εκείνοι οι οποίοι δημιουργήθηκαν τεχνητά από τους επιστήμονες με την αφαίρεση ή την προσθήκη γονιδίων που προέρχονται από οργανισμούς που μπορεί να ανήκουν ακόμα και σε εντελώς διαφορετικά είδη.

Παράδειγμα: Οι επιστήμονες μπορούν να πάρουν γονίδια από τα ζώα και να τα μεταφέρουν στα φυτά ή ακόμη γονίδια από μικρόβια και να τα προσθέσουν στο καλαμπόκι. Έτσι ο νέος οργανισμός που θα προέλθει με αυτόν τον τρόπο θα είναι ένας τροποποιημένος οργανισμός που δε θα γινόταν ποτέ με φυσικό τρόπο.





Σήμερα τα μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι ασφαλέστερα από ότι  στο παρελθόν και η διαδικασία εφαρμογής της ασφάλειας τους είναι πιο περίπλοκη. Παρόλα αυτά αναπτύχθηκαν νέα προβλήματα και προβληματισμοί.  
Πολλοί θεωρούν τα μεταλλαγμένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Με την εισαγωγή συγκεκριμένων γονιδίων σε τροφές, υπάρχει πιθανότητα να προκληθούν  αλλεργικά σοκ σε άτομα που είναι επιρρεπή σε συγκεκριμένες αλλεργίες. 
Ακόμα έχει παρατηρηθεί επανεμφάνιση κάποιων ξεχασμένων ασθενειών αλλά και αντίσταση των παθογόνων στα αντιβιοτικά. Επίσης πιθανές και δυστυχώς μη αντιστρεπτές είναι οι μεταλλάξεις των φυσιολογικών γονιδίων  που μπορούν να προκαλέσουν νέες γενετικές ασθένειες ή ακόμα και καρκίνο, με παρενέργειες που μπορούν να περάσουν στις επόμενες γενιές.. 
Επιπλέον , έρευνες σε ποντίκια έχουν δείξει απρόσμενες επιπλοκές και αλλοιώσεις σε όργανα των ζώων που τρέφονταν με μεταλλαγμένες ζωοτροφές.





ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ  ΤΡΟΦΙΜΑ

 Η σόγια, το καλαµπόκι και τα παράγωγα τους είναι οι κύριες πήγες της γενετικής ρυπάνσεις στην φύση & στα τρόφιµα
 • Προϊόντα όπως: 
σοκολάτες, µπισκότα, σνακ, γλυκά, παιδικές τροφές κτλ. Μπορεί να περιέχουν µεταλλαγµένη σόγια ή καλαµπόκι ως βασικά συστατικά ή πρόσθετα, ταυτόχρονα και σε τεράστιες ποσότητες ζωοτροφών, ιχθυοτρόφων που αποτελούν βασικό µέρος της διατροφής ζώων .
• Παράγωγα σόγιας:
Τσίχλες, λεκιθίνη, φυτικά έλαια
 • Ψωµί: αλεύρι σόγιας, σογιέλαιο κ.ά.
 • Στιγµιαίος καφές: λεκιθίνη •
 Παράγωγα καλαµποκιού • 
7ηµητριακά: άµυλο καλαµποκιού, καλαµποκάλευρο 
• Καραµέλες: σιρόπι γλυκόζης 
• Λιπαρές πρώτες ύλες: καλαµποκέλαιο.