Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ


ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Με τη βοήθεια του λογισμικού των Θρησκευτικών,ας περιηγηθούμε στα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας, ας θυμηθούμε τα Θεία Πάθη μέσα από κείμενα, εικόνες και ύμνους, ας μπούμε στο κλίμα των ημερών


Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ



ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΚΟΤΟΥΛΕΣ


ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Oλοκληρώσαμε τον τουριστικό χάρτη της Ευρώπης , με τα αξιοθέατα που μπορεί να επισκεφτεί ο επισκέπτης σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα .

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου - Αι γενεαί πάσαι




Αι γενεαί πάσαι, ύμνον τη Ταφή Σου, προσφέρουσι Χριστέ μου
Καθελών του ξύλου, ο Αριμαθείας, εν τάφω Σε κηδεύει
Μυροφόροι ήλθον, μύρα σοι, Χριστέ μου, κομίζουσαι προφρόνως
Ούς έθρεψε το μάννα, εκίνησαν την πτέρναν, κατά του ευεργέτου
Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος;
Έρραναν τον τάφον αι Μυροφόροι μύρα, λίαν πρωί ελθούσαι.
Αι γενεαί πάσαι, ύμνον τη Ταφή Σου, προσφέρουσι Χριστέ μου

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΒΕΣ


Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

25 Μαρτίου 1821


Μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα, αλλά και την ορθοδοξία, καθώς εορτάζεται η ελληνική επανάσταση του 1821 και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, με την Google να γιορτάζει την 25η Μαρτίου με… τσαρούχια.


Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ





ΑΝΑΠΝΟΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ



ΑΝΑΠΝΟΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ


ΠΡΟΒΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ


ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ




ΜΠΑΡΜΠΑ -ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ



Μπάρμπα Γιάννη Μακρυγιάννη
δεν μας τα 'γραψες καλά.
Δες ο Έλληνας τι κάνει
για ν’ ανέβει πιο ψηλά.

Μπάρμπα Γιάννη Μακρυγιάννη
πάρε μαύρο γιαταγάνι
κι έλα στη ζωή μας πίσω
το στραβό να κάμεις ίσο.

Μπάρμπα Γιάννη Μακρυγιάννη
δεν μας τα 'γραψες σωστά.
Το φιλότιμο δε φτάνει
για να πάει κανείς μπροστά.

Μπάρμπα Γιάννη Μακρυγιάννη
πάρε μαύρο γιαταγάνι
κι έλα στη ζωή μας πίσω
το στραβό να κάμεις ίσο.

ΣΗΜΑΙΕΣ και ΛΑΒΑΡΑ της επαναστασης του 1821



Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ Η Ε.Ε.




Εδώ μπορείς ν’ ακούσεις ένα κείμενο σε όποια γλώσσα επιλέξεις


ΠΑΙΧΝΙΔΙ :ΠΑΜΕ ΝΑ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Για να κάνουμε περιγραφή χρησιμοποιούμε ΕΠΙΘΕΤΑ.
Ας δούμε ένα ενδεικτικό ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Ποιόν θα περιγράψω; 
Όνομα - Ηλικία - Επάγγελμα - Καταγωγή
Γιατί διαλέγω αυτό το πρόσωπο; 
Από πού τον γνωρίζω;
2. ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Γενικά χαρακτηριστικά: Ψηλός, κοντός, μέτριος, γεμάτος, παχουλός, ευτραφής, εύσωμος, κανονικός, γυμνασμένος, αγύμναστος, μελαμψός, μαυριδερός, με άσπρο δέρμα, ροδαλός
Ανάστημα
: ψηλός, γεροδεμένος, αδύνατος
Χαρακτηριστικά προσώπου: 
πρόσωπο:Μακρόστενο, ωοειδές, στρογγυλό, τετραγωνισμένο, ωχρό, ροδαλό, υγιές, χλωμό, όμορφο, γερασμένο, καθαρό, με γυαλιά, με μουστάκι/μούσι (ίσιο, στενό, μικρό, φουντωτό, ψαλιδισμένο, χτενισμένο, μαδημένο), ξυρισμένος, αξύριστος, με φαβορίτες
μαλλιά: 
Ξανθά, κόκκινα, καστανά, μαύρα, φαλακρός, γκρίζα, πυκνά, αραιά, με χωρίστρα, ίσια, σγουρά, λαμπερά, καλοχτενισμένα, αχτένιστα,
λυτά, με κοτσίδα, με αλογοουρά, με φράντζες, με μπούκλες, άλουστα,
Απεριποίητα, περιποιημένα,
μάτια: 
Μικρά, μεγάλα, στρογγυλά, αμυγδαλωτά, σχιστά, πεταχτά, βαθουλωτά, πράσινα, μαύρα, μελιά, γαλανά, καστανά, κουρασμένα, φωτεινά, εκφραστικά,  δακρυσμένα, λυπημένα, κοκκινισμένα, χαρούμενα, με πυκνά/αραιά φρύδια
μύτη:
Μεγάλη\μικρή, γαμψή, ίσια, κυρτή, λεπτή, μακριά,  καλοσχηματισμένη, χοντρή, πλακουτσωτή, με φακίδες
στόμα /χείλια:
 
Μεγάλο, μικρό, στενό, φαρδύ, με λεπτά / στενά / σαρκώδη χείλη, ωραίο / γεμάτο / ειρωνικό χαμόγελο

Χαρακτηριστικές κινήσεις
Τρόπος ομιλίας: γλυκομίλητος, αυστηρός
Ντύσιμο: Μοντέρνο, συντηρητικό, απλό, με έντονα / σκούρα / φωτεινά χρώματα, εκλεπτυσμένο, με γούστο, καθημερινό, αθλητικό, σπορ, επίσημο, ατημέλητο, στολή, συνηθισμένο, ασυνήθιστο, χειμερινό, καλοκαιρινό, ελαφρύ. εκκεντρικό
ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ
Προτερήματα και Ελαττώματα: Νευρικός, απότομος, ευέξαπτος, επιθετικός, ήπιος, ιδιότροπος, βολικός, γκρινιάρης, φιλικός, πρόσχαρος, απλός, ευγενικός, τίμιος, ηθικός, ύπουλος, ευχάριστος, δυσάρεστος, καλοπροαίρετος, κακοπροαίρετος, κακόβουλος, συγκαταβατικός, ήρεμος, συμπονετικός, μυστηριώδης, ειλικρινής, ενδιαφέρων, φιλόδοξος, φιλότιμος, εγωιστής, εκδικητικός, πονηρός, ευκολόπιστος, αφελής 

Χόμπι - Ασχολίες: αθλητισμός , μουσική , ποδήλατο , παιχνίδια
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΘΥΜΑΜΑΙ
3. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Τι μου κάνει μεγαλύτερη εντύπωση σ’ αυτό το πρόσωπο; 
Τι άλλο ξέρω γι’ αυτόν;
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
συμπάθεια, συμπόνια, ευγνωμοσύνη, εμπιστοσύνη, αγάπη, ενδιαφέρον

Η καλύτερή μου φίλη
Η Μυρσίνη ήρθε φέτος για πρώτη φορά στο σχολείο µας και είναι φοβερός τύπος. Είναι έξι µήνες µικρότερή µου, δηλαδή είναι εντεκάµισι ετών.
Οι γονείς της έχουν νοικιάσει ένα πανέµορφο σπίτι µε µεγάλο κήπο πίσω από το ταχυδροµείο. Kάθε µέρα στο σχολείο είµαστε αχώριστες.
Όταν τη βλέπεις για πρώτη φορά, σε κερδίζει αµέσως το  φωτεινό της χαµόγελο και τα κατάµαυρα, γελαστά µάτια της. Είναι αρκετά ψηλή για την ηλικία της και πολύ λεπτή.
Τα  µαλλιά  της  είναι  µαύρα  και  σχηµατίζουν  στις  άκρες τους µικρές µπούκλες. Συνήθως τα χτενίζει αλογοουρά, αφήνοντας  δύο  µικρές  τούφες  να  πέφτουν  χαριτωµένα στο πλατύ µέτωπό της.

Είναι πολύ ειλικρινής και φιλική στις σχέσεις της µε τους άλλους.  Έχει  καταφέρει  σε  µικρό  χρονικό  διάστηµα  να γνωριστεί µε όλους τους συµµαθητές µας και να κερδίσει την αγάπη µας. Νοιάζεται πολύ για τους άλλους και, όταν καταλάβει πως κάποιος είναι στενοχωρηµένος, προσπαθεί µε έναν καλό λόγο ή ένα αστείο να τον κάνει να ξεχάσει, έστω και για λίγο, το πρόβληµά του. Μερικές φορές βέβαια θυµώνει, αλλά όχι άδικα. Αυτό που την ενοχλεί πάρα πολύ είναι όταν κάποια µεγαλύτερα παιδιά προσπα-θούν  να  κάνουν  τον  σπουδαίο  στα  µικρότερα.  Τότε  η Μυρσίνη γίνεται αγνώριστη. Το χαµόγελό της σβήνει, τα µάτια  της  πετούν  σπίθες,  αλλά  και  πάλι  προσπαθεί  να κρατήσει την ψυχραιµία της και να βρει λύση µε τη συζήτηση κι όχι µε τσακωµούς.

Μόνο µια φορά δεν τα κατάφερε να µείνει ψύχραιµη. Ορισµένοι συµµαθητές µας άρχισαν να µας ενοχλούν και, πάρ’ όλο που τους ζητούσαµε να σταµατήσουν, εκείνοι συνέχιζαν το «αστείο» τους. Η Μυρσίνη τότε δεν κρατήθηκε και είπε σε έναν από αυτούς: «Μα καλά, τόσο ανόητος είσαι; ∆εν καταλαβαίνεις πόσο ενοχλητικός γίνεσαι;».

Κουβέντα στην κουβέντα, ξέσπασε φοβερός καβγάς και η λύση δόθηκε από το δάσκαλό µας, που άκουσε προσεκτικά  τι  είχε  γίνει,  και  µέσα  από  τη συζήτηση  που  ακολούθησε καταλάβαµε όλοι, και οι «ενοχλητικοί» συµµαθητές µας αλλά και εµείς που αντιδράσαµε τόσο απότοµα, το σφάλµα µας.

Αυτό το περιστατικό µάς έκανε να δεθούµε πολύ και να  γίνουµε πολύ καλές φίλες. Συναντιόµαστε σχεδόν καθηµερινά και είτε διαβάζουµε µαζί είτε ακούµε µουσική είτε κάνουμε σχέδια για το µέλλον.

Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Η Ευρώπη είναι από τις πιο αναπτυγμένες τεχνολογικά περιοχές της Γης.

Και αυτό συμβαίνει γιατί:

  • εφαρμόζονται νέοι τρόποι καταπολέμησης ασθενειών σε ζώα και φυτά
  • αυξάνονται ολοένα και περισσότερο η ποσότητα παραγόμενων προϊόντων
  • ελαχιστοποιείται ο χρόνος παραγωγής των αγαθών
  • βελτιώνεται η παροχή υπηρεσιών

Για την παραγωγή ορισμένων προϊόντων η τεχνολογία επεμβαίνει και δημιουργεί έντονο προβληματισμό με γνωστές αλλά και άγνωστες συνέπειες.
Τέτοια προϊόντα είναι τα μεταλλαγμένα.

Μεταλλαγμένα ή αλλιώς γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί είναι οι οργανισμοί εκείνοι οι οποίοι δημιουργήθηκαν τεχνητά από τους επιστήμονες με την αφαίρεση ή την προσθήκη γονιδίων που προέρχονται από οργανισμούς που μπορεί να ανήκουν ακόμα και σε εντελώς διαφορετικά είδη.

Παράδειγμα: Οι επιστήμονες μπορούν να πάρουν γονίδια από τα ζώα και να τα μεταφέρουν στα φυτά ή ακόμη γονίδια από μικρόβια και να τα προσθέσουν στο καλαμπόκι. Έτσι ο νέος οργανισμός που θα προέλθει με αυτόν τον τρόπο θα είναι ένας τροποποιημένος οργανισμός που δε θα γινόταν ποτέ με φυσικό τρόπο.





Σήμερα τα μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι ασφαλέστερα από ότι  στο παρελθόν και η διαδικασία εφαρμογής της ασφάλειας τους είναι πιο περίπλοκη. Παρόλα αυτά αναπτύχθηκαν νέα προβλήματα και προβληματισμοί.  
Πολλοί θεωρούν τα μεταλλαγμένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Με την εισαγωγή συγκεκριμένων γονιδίων σε τροφές, υπάρχει πιθανότητα να προκληθούν  αλλεργικά σοκ σε άτομα που είναι επιρρεπή σε συγκεκριμένες αλλεργίες. 
Ακόμα έχει παρατηρηθεί επανεμφάνιση κάποιων ξεχασμένων ασθενειών αλλά και αντίσταση των παθογόνων στα αντιβιοτικά. Επίσης πιθανές και δυστυχώς μη αντιστρεπτές είναι οι μεταλλάξεις των φυσιολογικών γονιδίων  που μπορούν να προκαλέσουν νέες γενετικές ασθένειες ή ακόμα και καρκίνο, με παρενέργειες που μπορούν να περάσουν στις επόμενες γενιές.. 
Επιπλέον , έρευνες σε ποντίκια έχουν δείξει απρόσμενες επιπλοκές και αλλοιώσεις σε όργανα των ζώων που τρέφονταν με μεταλλαγμένες ζωοτροφές.





ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ  ΤΡΟΦΙΜΑ

 Η σόγια, το καλαµπόκι και τα παράγωγα τους είναι οι κύριες πήγες της γενετικής ρυπάνσεις στην φύση & στα τρόφιµα
 • Προϊόντα όπως: 
σοκολάτες, µπισκότα, σνακ, γλυκά, παιδικές τροφές κτλ. Μπορεί να περιέχουν µεταλλαγµένη σόγια ή καλαµπόκι ως βασικά συστατικά ή πρόσθετα, ταυτόχρονα και σε τεράστιες ποσότητες ζωοτροφών, ιχθυοτρόφων που αποτελούν βασικό µέρος της διατροφής ζώων .
• Παράγωγα σόγιας:
Τσίχλες, λεκιθίνη, φυτικά έλαια
 • Ψωµί: αλεύρι σόγιας, σογιέλαιο κ.ά.
 • Στιγµιαίος καφές: λεκιθίνη •
 Παράγωγα καλαµποκιού • 
7ηµητριακά: άµυλο καλαµποκιού, καλαµποκάλευρο 
• Καραµέλες: σιρόπι γλυκόζης 
• Λιπαρές πρώτες ύλες: καλαµποκέλαιο.


ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ -ΑΣΚΗΣΕΙΣ


ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΟΥΝ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για να μάθουμε να διακρίνουμε εύκολα αν η σύνδεση των προτάσεων είναι παρατακτική ή υποτακτική, θα πρέπει να ξέρουμε καλά τους συνδέσμους.

Η παρατακτική σύνδεση γίνεται µε τους  παρατακτικούς συνδέσμους:
1. συμπλεκτικοί: και (κι), ούτε, μήτε, ουδέ, μηδέ
2. αντιθετικοί: αλλά, μα, όμως, παρά, μόνο, ωστόσο, εντούτοις, μάλιστα, ενώ,
           μολαταύτα, εξάλλου, μολονότι
3. Διαχωριστικοί ή διαζευκτικοί: ή, είτε
4. συμπερασματικοί: λοιπόν, άρα, επομένως
5. επεξηγηματικός: δηλαδή

Η υποτακτική σύνδεση γίνεται με τους παρακάτω υποτακτικούς συνδέσμους:
1. Ειδικοί: ότι, πως, που  (ειδικές προτάσεις)
2. Τελικοί: να, για να (τελικές προτάσεις)
3. Χρονικοί: όταν, καθώς, αφού, αφότου, ενώ, πριν, πριν να, προτού, ώσπου,
ωσότου, όποτε (χρονικές προτάσεις)
4. Αιτιολογικοί: γιατί, διότι, επειδή, αφού  (αιτιολογικές προτάσεις)
5. Υποθετικοί: αν, εάν, άμα  (υποθετικές προτάσεις)
6. Αποτελεσματικοί: ώστε, ώστε να, που (αποτελεσματικές προτάσεις)
7. Διατακτικοί: μήπως, μη(ν) (διστακτικές ή ενδοιαστικές προτάσεις)

Άλλες συνδετικές λέξεις στην υποτακτική σύνδεση
1. υποτακτικοί σύνδεσμοι: όταν, ότι, γιατί, αν  κτλ.
2. Μόρια: να
3. Συνδεσμικές φράσεις: την ώρα που, κάθε φορά που, εκεί που
4. Αναφορικές αντωνυμίες: όποιος, όσος, ό,τι, ο οποίος, που    (αναφορικέςπροτάσεις)
5. Αναφορικά επιρρήματα: όπου, όπως, που, όσο (αναφορικές προτάσεις)
6. Ερωτηματικές αντωνυμίες: ποιος, τι, πόσος  (ερωτηματικές προτάσεις)
7. Ερωτηματικά επιρρήματα: πού, πώς, πότε, πόσο  (ερωτηματικές προτάσεις)

ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Με πόσους τρόπους συνδέονται οι προτάσεις;
Οι προτάσεις στα νέα ελληνικά, συνδέονται με τρεις τρόπους μεταξύ τους:
1. με ασύνδετο σχήμα
2. με παρατακτική σύνδεση
3. με υποτακτική σύνδεση

1. Τι είναι το ασύνδετο σχήμα;
Πολλές φορές, όταν μιλάμε και θέλουμε να μεταδώσουμε μια πληροφορία γρήγορα, λέμε τις προτάσεις τη μια αμέσως μετά την άλλη,

 π.χ.   [Ο Γιώργος πλύθηκε]
, [ντύθηκε].
Στο παράδειγμα υπάρχουν δύο προτάσεις, αφού υπάρχουν δύο ρήματα. 
Η κάθε πρόταση μπαίνει δίπλα στην άλλη. 
Δεν υπάρχει κάποια λέξη που να τις ενώνει. 
Χωρίζονται μεταξύ τους με κόμμα.
Αυτός ο τρόπος σύνδεσης λέγεται ασύνδετο σχήμα. 
 Π.χ {Χόρευαν}, {πηδούσαν}, {τάραζαν τον κόσμο από τις φωνές}.
Τρεις προτάσεις , γιατί υπάρχουν τρία ρήματα , χωρίς σύνδεσμο , πουχωρίζονται με κόμμα.

Συμπέρασμα:
Στο ασύνδετο σχήμα οι προτάσεις δε συνδέονται μεταξύ τους· απλώς μπαίνει η μία δίπλα στην άλλη και χωρίζονται με κόμμα.

2. Τι είναι η παρατακτική σύνδεση;
 Λέγεται παρατακτική ή παράταξη, γιατί με αυτήν παρατάσσουμε δηλαδήτοποθετούμε ισοδύναμες προτάσεις τη μία μετά την άλλη.
Κύρια + κύρια ή Δευτερεύουσα + δευτερεύουσα

Το προηγούμενο παράδειγμα [Ο Γιώργος πλύθηκε], [ντύθηκε] μπορούμε να το πούμε και με άλλο τρόπο, π.χ.
[Ο Γιώργος πλύθηκε] και [ντύθηκε].
Στο παράδειγμα υπάρχουν πάλι δύο προτάσεις. Η πρώτη όμως και η δεύτερη τώρα ενώνονται με το και. Συνδέονται δηλαδή με μια λέξη που λέγεταισύνδεσμος.

[Τους είδε] και [έτρεξε να τους µιλήσει].
Ούτε μιλούσε ούτε έγραφε.
Ήξερε την αλήθεια αλλά δεν έλεγε τίποτε.
Ο αδελφός μου όλη μέρα ή έπαιζε ή  έτρωγε ή κοιμόταν.

Συμπέρασμα:
Στην παρατακτική σύνδεση οι προτάσεις παρατάσσονται, δηλ. μπαίνουν η μία δίπλα στην άλλη, και συνδέονται μεταξύ τους με συνδέσμους, τουςπαρατακτικούς συνδέσμους.

3. Τι είναι η υποτακτική σύνδεση;
 Τα προηγούμενα παραδείγματα: 
[Ο Γιώργος πλύθηκε], [ντύθηκε]           ασύνδετο
[Ο Γιώργος πλύθηκε] και [ντύθηκε]    παρατακτική σύνδεση
μπορούμε να τα πούμε και με τρίτο τρόπο, πιο σύνθετο, π.χ.

[Ο Γιώργος ντύθηκε], [αφού είχε πλυθεί.]    Υποτακτική σύνδεση
        1η πρόταση         2η πρόταση 
    
                                        
Στο παράδειγμα υπάρχουν πάλι οι δύο προτάσεις. 
Οι δύο προτάσεις δεν είναι ισοδύναμες. Η πρόταση που "κουβαλάει" το κυρίως νόημα είναι η πρώτη, η κύρια.

Ας δούμε άλλο ένα παράδειγμα:
[Θέλω]   [να φάω] ,   [γιατί πεινάω]
      1η πρ.     2η πρ.         3η πρ.
Στο παράδειγμα υπάρχουν τρεις προτάσεις. 
Η πρώτη (Θέλω) είναι η κύρια, η πρόταση που "κουβαλάει" το κυρίως νόημα.
Η δεύτερη πρόταση (να φάω) είναι δευτερεύουσα και υποτάσσεται στην πρώτη . 
Η τρίτη πρόταση (γιατί πεινάω) είναι κι αυτή δευτερεύουσα, υποτάσσεται όμως στην προηγούμενη δευτερεύουσα (να φάω).
Συμπέρασμα:
Στην υποτακτική σύνδεση μια δευτερεύουσα πρόταση (δπ) υποτάσσεται σε μια κύρια πρόταση (κπ) ή σε μια άλλη δευτερεύουσα πρόταση (δπ) καισυνδέονται με τους υποτακτικούς συνδέσμους.